[...] niedoborów, a opłacani lobbyści sugerują, że prawie każdy mężczyzna powinien brać testosteron, niezależnie jakie ma wyjściowe stężenie w ustroju. I faktycznie dieta wysokobiałkowa, w której dostarczano za mało energii (białko jest materiałem budulcowym, a nie energetycznym) spowodowała, że stężenie testosteronu było u mężczyzn niższe o 20.7%, [...]
Spowolniony metabolizm to problem, który dotyczy głównie osób poddających się długotrwałemu odchudzaniu, ale i nie tylko. Jest to proces, który zależy również od wieku, płci, czy choćby stosunku tkanki mięśniowej do tłuszczowej w ciele, a także uwarunkowania genetyczne mają sporo do powiedzenia w jego kwestii. Nadmierne spowolnienie przemian [...]
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
[...] powtórzeń, nie skracasz zakresu ruchu, a technika nie ulega znaczącemu pogorszeniu. Ogólnie wzrost mięśni zależy od bodźca, jakim jest trening siłowy, jednak dużą rolę odgrywają stosowana dieta i suplementacja (kreatyna, białko serwatkowe, gainer, magnez, potas), zapewniany czas regeneracji oraz sposób, w jaki wykonujesz powtórzenia (ich jakość).
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
W tym artykule podsumuję krótko największe nieporozumienia, zwykłe kłamstwa i mity, które nadal pokutują w sieci. Część twierdzeń dotyczy budowania „masy” (rozbudowy mięśni), inne redukcji tkanki tłuszczowej, a jeszcze inne zachowania zdrowia w następnych 20-30 latach. Liczy się tylko bilans kaloryczny Nieprawda. Liczy się też to, skąd pochodzi [...]
Posiłki w szkole dla wielu aktywnych młodych osób potrafią być problematyczne. Po pierwsze wymagany jest czas na przygotowanie ich w domu, odpowiednie zasoby finansowe lub wsparcie rodziców przy zakupach, oraz umiejętne skomponowanie dań, aby nie powodowały one dyskusji wśród kolegów i koleżanek. Serek wiejski z płatkami owsianymi i pestkami [...]
[...] z ujemnym bilansem energetycznym (jesz mniej, niż powinieneś). Obserwuj zmiany w lustrze oraz spadek masy ciała. Proces może przyspieszyć kofeina (3-5 mg na kg masy ciała), białko serwatkowe np. koncentrat białka serwatkowego (np. 3 dodatkowe porcje po 40 g proszku, uwzględnione w diecie) i zielona herbata (odpowiednik 400-500 mg EGCG dziennie, [...]
Możesz trenować wiele lat i nadal być w punkcie wyjścia, błądzić i szukać własnej drogi. Ciągle napotykam osoby, które wymagają przewodnika, mimo iż wszystkie kwestie są dawno opisane i powinny być zrozumiałe. Ludzie wolą zapytać kogoś, a nie poświęcać czas na zgłębianie podręcznika czy filmu instruktażowego. Jeśli celem jest redukcja, w diecie [...]
Wiele filozofii treningu głosi, iż nie ma złych ćwiczeń, a każda droga prowadzi do celu. Gdyby to była prawda, nikt nie sprzedawałby maszyn treningowych, sztangi i hantli – wystarczyłaby joga, trening z obciążeniem własnego ciała, bieganie czy pływanie. Niestety ludzie nie są i nie mogą być równi, nawet pod względem osiąganych na treningu efektów. [...]
Wybierając idealną odżywkę białkową, należy wziąć pod uwagę wiele czynników. Najprawdopodobniej przyjdzie nam spędzić nieco czasu, eksperymentując z różnymi rodzajami odżywek i różnymi markami suplementów, zanim znajdziemy taki, który będzie nam najlepiej odpowiadał. W dzisiejszym artykule porównamy korzyści płynące ze stosowania odżywek opartych [...]
[...] 960 kcal, np. 60 g tłuszczy, czyli 540 kcal. Daje to 1980 kcal. Należy pamiętać o tym, iż wartość energetyczna protein de facto nie wynosi wcale 4 kcal dla 1 g. Efektywnie białko ma znikomą wartość energetyczną i jest praktycznie niemożliwe by od niego utyć. Jeśli chcesz zredukować tkankę tłuszczową – stopniowo odejmujesz np. 200-300 kcal [...]
Kto z Was nie lubi tej puszystej pianki pokrytej warstwą czekolady? Ja jeśli już, jadam je od wielkiego dzwona, najpierw obgryzam czekoladę a potem zjadam środek. Zwykle kończy się na dwóch kostkach bo cukier w ilości "hurtowej" nie pozwala mi zjeść więcej - a i wyrzuty sumienia dochodzą do głosu... By nie odbierać sobie przyjemności stworzyłam [...]
[...] wapnia oraz kalorii. Gorzka czekolada Prawdziwa czekolada bez cukru, z jak najwyższą zawartością kakao ma dobry wpływ na naszą sylwetkę. Jest bogata w magnez, tłuszcz oraz białko. 100 gramów tzw. prawdziwej czekolady dostarcza aż 500 kcal i jest ciekawym urozmaiceniem posiłków. Ser Tak, dobrze przeczytaliście, ser. Nabiał kojarzy nam się ze [...]
[...] węglowodanów - 900 g = 3600 kcal Pozostaje nam zatem do „zagospodarowania” na pozostałe makroskładniki 2700 kcal. Do dyspozycji oczywiście zostają nam dwa makroskładniki: białko i tłuszcze. Jak zatem powinien wyglądać ich podział tak, aby zapewnić maksymalne wsparcie wysiłku wojownika? Zanim przejdziemy do konkretnych liczb, chciałbym wpierw [...]
Początkowy okres treningu cechuje się uzyskiwaniem niezwykłego postępu pod względem przyrostu siły i masy mięśniowej, szybkości i mocy. Niestety możesz ten czas zmarnować i odpowiednio nie przepracować początkowych miesięcy treningu. Co jest ważne, a co można pominąć lub zlekceważyć? Dlaczego jedne osoby odnoszą sukces, a inne nie? Co zapamiętać? [...]
Gdy sięgniesz pamięcią wstecz i przypomnisz sobie swój pobyt na plaży, z dużym prawdopodobieństwem oczami wyobraźni zobaczysz, z reguły mężczyzn, posiadających bardzo masywny brzuch, wystający znacznie przed linię ich ciała. Być może w rękach trzymali piwo. Trening siłowy lepszy od aerobów? Po ile jestem ogólnie wielkim zwolennikiem teorii, że [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
[...] w pierwszej kolejności dokonuje się cięć ilości węglowodanów, w drugiej tłuszczów. Nie powinno się zmniejszać podaży protein. Z reguły korzystne jest wzbogacenie diety w białko serwatkowe, białko jaja itd. Przeczytaj koniecznie: Białko serwatkowe, a odchudzanie. Czy warto stosować białko podczas redukcji? Nie należy wierzyć we wszystko, co [...]
[...] wysiłku można podać: 40-80 g węglowodanów (o szybkiej kinetyce, w tym może się znaleźć 10 g fruktozy) oraz 30-40 g protein (np. białka serwatkowego, WPC). Węglowodany i białko mają wpływ na odbudowę mięśni i wywołanie zjawiska superkompensacji (wzrostu osiągów). Referencje: Bernadine Ruiza G Ang I in. The Role of Fructose in Type 2 Diabetes [...]